Verksamhetsberättelse för år 2015

Styrelsen för Österängs Bygdegårdsförening avger följande årsberättelse för året 2015.
Förutom årsmötet har styrelsen haft möten varje månad.
Styrelsen består av ordförande Maria Borg, kassör Ann-Charlotte Lundkvist, vice ordförande Annelie Johansson, sekreterare Ronny Andersson samt övriga ledamöter Göran Gustafsson, Mikael Skoog, Arne Johansson, Lars Johansson, Inger Johansson, Jan Carlson och Majken Andersson.
Suppleanter är Per Mattson, Daniel Ågren och Ingemar Andersson. Valberedningen består av Lotta Mattsson och Malin Carlsson. Föreningens revisorer är Kristina Williamsson och Marianne Lorentzon. Revisorsuppleant är Kerstin Windestål. Inger Johansson är uthyrare.
25 januari var det dags för den årliga grötfesten. Det gamla radarparet Gunhild och Rune kom på besök.
I februari fortsätter den uppskattade buggkursen.
1 mars kom Panikteatern med föreställningen ”Älskade Elvis”. Det var en uppskattad föreställning med både skratt, allvar och härliga Elvismelodier. Årsmöte och bredbands/fiber information följer under månaden. Månaden avslutas med en nostalgi eftermiddagsträff i bygdegården där ”Lasse på cafét” och Sven-Erik Larsson visade gamla bilder, filmsnuttar och berättar.
8 april fick bygdegårdsföreningen ta emot diplom, blommor och en prissumma på 4000kr vid en festlig ceremoni i bygdegården. Riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva” delar ut priset i sina olika avdelningar. Skaraborgsavdelningens ordförande Hans Lundmark överlämnade priset och Götene kommun uppvaktade med blommor, som överlämnades av kommunalrådet Åsa Karlsson. I motiveringen står att Österängs bygdegårdsförening tilldelats priset för sin brinnande entusiasm och starka engagemang att utveckla och satsa på sin hembygd. De lyfts exempelvis fram att vi anordnar aktiviteter såsom valborgsmässofirande, lucia, loppis, allsångskvällar och boule. Måndagsträffarna med sitt stora besöksantal poängteras också.
Valborg firades enligt tradition vid Jättafjät med valborgseld och skönsång av Jättafjätskören. Vårtalare var Lasse Vänerfors (Lasse på caféet)
Under april påbörjades en inventering av motionsspåret, besiktning av nuvarande skick.
22 maj var det många skratt när revygruppen Garv kom till bygdegården.
29 maj fylldes bygdegården av ett hundratal deltagare från Bygdegårdarnas riksförbunds riksstämma. Det var representanter från hela bygdegårds Sverige. Vi i bygdegårdsföreningen fick möjligheten att berätta om oss och vår verksamhet samt visa en liten film om vad vi gör här i Österäng.
I juni öppnades Österängsboa och midsommar firades traditionsenligt med skönsång av eminenta lokala sångare och dans kring midsommarstången.
I juli var den årliga välbesökta loppisen. Många utställare och besökare gjorde dagen fantastisk. Detta är en stor inkomstkälla för bygdegården. Österängsboa anordnade en trivselkväll med försäljning av räksmörgåsar och underhållning av Göran Gustafssons med sin såg.
Kaffekalaset med mängder av delikata hembakade kakor och bullar var också en populär aktivitet. Lisbeth Karlström spelade dragspel.
I september startar en kurs i Lindy-hop. Det anordnas också en trivselkväll med dans till ”Stefan och Kalle”.
I december kom julstämningen till Österäng trots avsaknaden av snö. Den årliga julmarknaden med många utställare och besökare var en härlig avslutning på aktiviteterna i bygdegården
Bygdegården har sammanfattningsvis varit en samlingspunkt. Österängs bygdegård har varit använd under året till danskurser, pingis, kurser, bröllop, dans, bastu, Boa mm. . Dessutom tillkommer bastubad och Österängsboa.
Slutligen vill vi i styrelsen framföra Ett stort tack till alla som under året ställt upp, ingen nämnd och ingen glömd.
Vi hoppas att år 2016 skall bli ett lika bra år som 2015 med samma anda som förut.
Styrelsen