OBS Detta var ett aprilskämt!!
2020-04-01

Nu byggs stor utomhuspool i Österäng
- Vi har redan köpt in parasoller och solsängar

 

Redan innan ombyggnaden av Österängs bygdegård är helt klar, går nu bygdegårdsförening in i en andra fas för att göra samhället till den attraktiva ort den förtjänar. Vad som nu har påbörjats är bygge och anläggande av en stor utomhuspool som kommer att vara placerad strax söder om bygdegården.
I dagarna har grovplanering och grävning för pool och poolområde redan startat och förhoppningen är att poolen ska vara klar och badbar redan till midsommar.

Ett fotomontage som visar hur den nya swimmingpoolen kommer att se ut och hur den placeras strax söder om bygdegården. Fler skisser finns framtagna som kommer att visas för inresserade i eftermiddag.

- Detta är helt fantastiskt och även om vi en längre tid haft idén om en pool i agendan, hade vi aldrig vågat drömma om att arbetet skulle komma igång så snabbt, säger föreningens ordförande Maria Borg.
Anledningen till att man vågat sig på detta projekt så snart efter den större om- och tillbyggnad som i vinter har skett av bygdegården, är det stora ideella engagemang och den arbetsvillighet som ortsborna har visat.
- Ombyggnaden har skapat en otrolig samhörighet bland alla som hjälpt till och vi har fått signaler om att många kommer att uppleva ett stort tomrum när arbetena nu är klara, säger Maria Borg. Nu erbjuds fortsatt frivilligt arbete och jag är övertygad om att det finns folk som brinner av iver över att får hjälpa till.
Sätter Österäng på kartan
Poolbygget kommer givetvis att kosta en slant men samtidigt ger det ett stort mervärde som kommer att sätta Österäng på kartan. Enligt bygdegårdarnas riksförbund, finns det ingen liknande anläggning i hela Sverige, där man på ett så tilltalande sätt kunnat kombinera nyttan av en offentlig lokal med de rekreationsmöjligheter som en utomhuspool kommer att bjuda.
Första spadtaget är således redan taget och även om budgeten ännu inte har räknats hem i sin helhet, ser man stora värden i det återbruk av bygg- och rivningsmaterial som härmed kommer till användning.
En hel del brädor, plank och överbliven panel kommer nu att få ett nytt användningssätt i och med det generöst tilltagna soldäck som kommer att byggas runt hela poolområdet.
Ingemar Andersson som varit projektledare för bygdegårdsbygget är mycket entusiastisk över att man kunnat komma igång så snabbt och han har redan köpt in en del kringutrusning som han vet kommer att uppskattas.
- När vi rev ut den gamla köksutrustningen kunde vi sälja en del prylar som gav lite pengar, säger han. De pengarna har jag nu använt och jag har sökt på Blocket.se och köpt in åtta solsängar och fem parasoller. De är visserligen begagnade och väl använda, men med lite småfix kommer de snart att bli som nya. Allt som krävs är nytt tyg till parasollerna och lite spackel och träolja till solsängarna.
Pooldrinkar från Österängsboa
Att bygdegården ligger på ett stenkasts avstånd från bygdegården gör också att många funktioner kan samordnas.
- Damerna som i många år skött om allas vår ”Österängsboa”, kommer att få ett uppsving och de har redan börjat förbereda recept till unika pooldrinkar som de kommer att servera till alla sol- och baddyrkare, säger Maria Borg.
Hon är fotfarande lite hemlighetsfull om ingredienserna, med avslöjar att drinkarna kommer att namnges efter kända Österängsbor som betytt och fortfarande betyder mycket för bygdegården.
- Jag är övertygad om att det kommer att uppskattas och nu får vi ännu en attraktion att samlas omkring och vara glada för. Nu är det bara att hoppas på mycket sol och riktigt vackert väder i sommar.
Visning och bubbel i eftermiddag
Alla som är intresserade av hur skisser och detaljritningarna till poolbygget ser ut, är välkomna att besöka bygdegården för en stunds mingel i dag onsdag eftermiddag mellan kl 16 och 18.
- Jag har lovat att bjuda på en försmak av sommarens drinkar, säger Maria. Till detta har jag valt min egen favorit "Marias Prosecco", med extra mycket bubblor i säger hon. Jag har blandat till en stor sats och hoppas alla besökare ska kunna njuta av var sitt glas.


Gräv- schaktmaskiner är på plats och arbetet med byggande av den nya poolen har inletts.