Föreningsstipendiet överlämnat

När Götene kommunfullmäktige höll sitt sammanträde måndag den 18 juni 2007 överlämnades kommunens föreningsstipendium till Bygdegårdsföreningen.
Så här sade kommunalrådet Bo Bergsten när han överlämnade priset:
"Det finns ett stort antal föreningar som gör ett fantastiskt arbete. Våra föreneingar är mycket aktiva och har ett stort samhällsansvar. Det är viktigt att vi uppmuntrar dem på olika sätt".


Bygdegårdsföreningen representerades av fr.v Ronny Andersson, Inger Johansson och
Maria Andersson. Kommunalrådet Bo Bergsten överlämnar här pris och diplom.



Österängs bygdegårdsförening
får Götene kommuns föreningsstipendium

Österängs Bygdegårdsförening får Götenen kommuns föreningsstipendium för år 2007.
Det beslutade kommunstyrelsen på sitt sammanträde tisdag den 29 maj.
Stipendiet består av en penningsumma på 5.000 kronor och priset kommer att delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni.
- Vi vill ge stipendiet till föreningen som bedriver en allsidig verksamhet som riktar sig till alla åldrar och som visar på ett stort samhällsansvar, säger kommunalrådet Bo Bergsten.
I sin ansökan har föreningen informerat om den verksamhet som pågår i anslutning till bygdegården och om det ideella engagemang som visas.
I år är det 40 år sedan bygdegården byggdes, vilket föreningen kommer att uppmärksamma under året.
Syftet med stipendiet är att uppmuntra förtjänstfullt föreningsarbete.

Läs stipendieansökan:

Ansökan om föreningsstipendium

Österängs Bygdegårdsförening ansöker härmed om Götene kommuns föreningsstipendium.
Syftet med priset är att uppmuntra förtjänstfullt föreningsarbete i kommunen, något som bygdegårdsföreningen hela tiden haft och alltid kommer att ha som sin målsättning.
Att kunna erbjuda en ändamålsenligt lokal för uthyrning är en del av verksamheten, men den kanske viktigaste delen är ändå den sociala träffpunkt som bygdegården står för.
Här samlas såväl unga som äldre till olika aktiviteter. Allt sker visserligen inte i bygdegårdsföreningens egen regi, men man har en samordnad roll och lokalen och utrymmena är en förutsättning för den verksamhet som pågår.
Bygdegården med sin utemiljö är byns naturliga samlingsplats för föräldrar med småbarn. Sommartid ordnar en grupp damer hantverksförsäljning och kaffeservering i den så kallade "Österängsboa" som också det är en given träffpunkt.
Under vinterhalvåret ordnas regelbundet motionsgymnastik i bygdegården, daglediga ordnar Måndagsträffar som varje veckan samlar mellan 75 och 130 besökare, där förekommer bordtennis och filmvisning i föreningsregi, med mycket mera.
Fotbollsplanen som ligger ett stenkast från bygdegården är flitigt använd, även om fotboll i seriespel sedan länge har upphört. Nu spelas där volleyboll, brännboll och är plats för olika trivselaktiviteter och planen är även en tillgång för gästande föreningar som förlägger träningsläger till bygdegården.
All verksamhet med skötsel och drift sker helt på frivillighetens väg och många ortsbor lägger ner ett stort arbete för att bygdegårdsföreningen och bygdegården ska kunna fortsätta vara den samlingsplats den är.
I år firar vi att det är 40 år sedan bygdegården byggdes.
Sommarens Österängsdag kommer givetvis att få en viss jubileumsprägel och till hösten planeras en jubileumsaktivitet.
Om vår förening skulle tilldelas kommunens föreningsstipendium kommer de pengarna sannolikt att användas till att förstärka vår jubileumsbudget.

Sammanfattning:
Bygdegårdsförening ansöker om föreningsstipendiet som en uppmuntran för det ideella arbetet som skett. Men även för att det kan bli en sporre för den fortsatta satsning och utveckling av verksamheten som hela tiden pågår, till nytta och trivsel för människor i alla åldrar i och omkring Österäng.
Föreningen skulle sätta särskilt stort värde på stipendiet just detta år då bygdegården fyller 40 år under 2007.

Österäng den 3 maj 2007
Styrelsen för bygdegårdsföreningen